Metsän lapsi

Pispalan Sottiisin lasten- ja nuorten yhteisohjelma 2022

"Suunnattoman suuri seikkailu kutsuu minua, Melli Metsämieltä! Männinkäiset, keijuset, aurorat ja kivijalat – koko maailma kutsuu! Ja minä, metsän lapsi, vastaan. Teen minä tuulesta sisareni, viimasta veljeni ja tuiskusta tuttuni. Enkä koskaan enää yksin jää." -Melli Metsämieli

Kesäkuussa lapset ja nuoret tanssivat Pispalan Sottiisissa Tampereella. Yhteisohjelma Metsän lapsi on draamallinen seikkailu omaan itseen, suomalaiseen mytologiaan ja aivan tavallisten lasten lähiympäristöön.

Työryhmän terveiset esiintyjille ja ohjaajille

Terve metsä, terve vuori, terve esiintyjät ja ohjaajat!

Tervetuloa tutkimusmatkalle Metsän lapsen maailmaan – mielikuvitukseen ja lähiluontoon. Edessäsi on Metsän lapsi -teoksen kokonaisuus digitaalisessa muodossa. Olemme koonneet tällä sivustolle  mittavan paketin tietoa, jota tarvitset teoksen harjoittamisessa. Erillisinä liitteinä saat käyttöösi teoksen musiikit, nuotit, koreografioiden kuviokartat sekä mallivideot.

Käsikirjoitukseen tutustuminen kannattaa aloittaa kaikille yhteisistä osuuksista. Ne on merkitty oranssilla sisällysluetteloon. Pääset oikealle sivulle klikkaamalla sisällysluettelosta haluamaasi otsikkoa.

Kohtaukset ja koreografiat on jaettu neljään taitotasoon: A, B, C ja D. Lisäksi aloitus- ja lopetuskohtaus on kaikille esiintyjille yhteinen. Kohtausluetteloon on merkitty paljon hyödyllistä tietoa tiiviissä muodossa. Kohtausluettelosta on nopea tarkistaa mm. teoksen kokonaisrakenne, kuvatut mallivideot sekä se, missä kohtauksissa kukin taitotaso on mukana.

Otetaan yhteiseksi tavoitteeksi, että jokainen esiintyjä tuntee koko teoksen tarinan ja oman merkittävän roolinsa tarinan eteenpäin kuljettajana harjoitusten alkuvaiheista lähtien. Yksittäisten koreografioiden sijasta ryhmät harjoittelevat kohtauskokonaisuuksia siirtymineen ja vuorosanoineen. Myös mallivideoille on kuvattu kokonaisia kohtauksia, jotta myös sisääntulot, poistumiset, vuorosanat ja ilmaisun näkökulmasta esimerkiksi Melliin reagoiminen tulevat tutuiksi. Nyt otetaan haltuun kokonainen teos!

Harjoittelu kannattaa aloittaa omaan roolihahmoon tutustumisesta. Tässä auttavat hahmokortit sekä tiivistelmä Metsän lapsen tarinasta. Kunkin pääkohtauksen alussa kerrotaan kohtauksen tunnelmasta ja hahmojen ilmaisusta, jotta koreografiaa harjoitellessa myös ilmaisu olisi luontevasti ja vahvasti mukana alusta asti. Vinkkejä ilmaisuun löytyy myös mallivideoilta. Kannattaa tutustua myös muihin kuin omaan hahmoon, jotta koko teoksen tarina tulisi tutuksi jokaiselle esiintyjälle. Myös puvustus on osa rooliin eläytymistä ja esimakua puvustuksesta löytyykin jo otsikon “Puvustuksesta” alta. Tarkat puvustusohjeet julkaistaan tammikuussa 2022.

Marjaana Puurtisen johtama bändi on nauhoittanut äänitteet. Kaikkien esiintyjien yhteisen Metsämielen laulun harjoitteleminen kannattaa aloittaa hyvissä ajoin. Metsämielen laulun sanat auttavat syventymään teoksen tarinan ja sanoman äärelle.

Metsän lapsi -teos ja tämä materiaalipaketti on tehty ajan kanssa ja huolella. Toivomme, että myös ryhmät käyttävät teoksen harjoitteluun aikaa ja sukeltavat Metsän lapsen maailmaan innolla ja uteliaisuudella. Ryhmien itsenäinen harjoittelu huipentuu ensi kesäkuussa Pispalan Sottiisissa Tampereella, kun suuri joukko kansantanssinharrastajia pääsee esiintymään yhdessä lasten ja nuorten omassa, draamallisessa kansantanssin suurteoksessa. Ihanaa, että juuri te olette mukana matkalla!

Olethan rohkeasti yhteydessä, jos jokin mietityttää!

Metsämielellä,
Elena Vuoksiola ja työryhmä

Kysymyksiä voi lähettää sähköpostilla tuottaja Elina Vullille, joka toimittaa ne eteen päin tekijöille: elina.vulli@nuorisoseurat.fi