Haapa

Pispalan Sottiisin 2022 aikuisten yhteisohjelma

Miksi itiöt ehkä pelottavat? Miten tanssialustan vaihtuminen näkyy tanssissa? Miltä tuntuu olla osa tuulessa huojuvaa massaa? Kenen kanssa tanssit?

Haapa on puulaji, joka leviää juurakoiden ja rönsyjen avulla. Jos näet jossain ryppään useita haapoja, olet todennäköisesti yhden ison haavan äärellä, sillä haapa lisääntyy rönsyinä. Pinnan päälle kasvava haapapöheikkö onkin oikeasti yksi iso ja monilatvainen puu. Löydän tästä monenlaisia yhtymäkohtia yhteisön ja yhteisöllisyyden kanssa.


Ensi kesän Pispalan Sottiisin aikuisten yhteisohjelma on nimeltään Haapa, yllä kerrotun symboliikan innoittamana. Yhteisohjelma rakentuu useista kohtauksista, joista jokainen tutkailee jotain luontosuhteen ilmentymisen kanavaa.

Jokaisella meistä on oma luontosuhteemme, joka on monisyinen ja monitahoinen asia. Omaa luontosuhdettaan voi tarkastella reippaasti kysymysten kautta: Mitä luonto merkitsee Sinulle? Onko ihminen Sinusta osa luontoa, vai ovatko ihminen ja luonto erillisiä asioita? Mitä ajattelet puutarhanhoidosta, miten luontosuhteesi voisi näkyä siinä? Oikeiden vastausten etsiminen ei ole oleellista, vaan tavoitteena on synnyttää joko yhteistä tai yksityistä keskustelua ja sen kautta virittää mieli luontosuhdeteeman ympärille.

Tutkailun mielentilaan ryhmät pääsevät kiinni kevyen taustamateriaalin ja sitä taustoittavien tehtävien avulla, jotka kuuluvat ryhmille jaettaviin tanssiohjeisiin. Taustamateriaaliin tutustumisen tarkoitus on yhtäältä syventää harjoitusjakson ja toisaalta myös esityksen aikana syntyviä kokemuksia ja elämyksiä. Taustamateriaali ja tehtävät julkaistaan tammikuussa 2022. Toivottavasti kesäkuussa ulkotilassa esitettävä Haapa mahdollistaa tanssijoille ajatuksia herättävän harjoitusprosessin sekä esiintyjille ja katsojille aistikkaan tanssielämyksen.

Tanssiryhmät voivat osallistua seuraaviin kohtauksiin:

Tuttuun tapaan ohjevideoiden kautta jaettava tanssimateriaali koostuu perinteisestä, sovelletusta ja uudesta koreografisesta materiaalista. Tanssit asettuvat osaksi maisemaa ja kohtaukset tanssitaan ulkoilmassa, ympäristöstä vaikuttuen. Teoksessa kuullaan juurevaa ja tanssittavaa musiikkia yhtyeeltä Rällä. Yhdessä koreografisen matkakumppanini Elias Martikaisen kanssa kutsun kaikki aikuiset kansantanssin harrastajat yhteiselle matkalle tanssin luontoon!

Terveisin, Riina Hosio, ohjaaja-koreografi

Miten tanssijat voivat valmistautua Haapaan Pispalan Sottiisissa?

Haapa-yhteisohjelma esitetään kesäisenä festivaalilauantaina Tampereen Näsinpuistossa. Haapa-yhteisohjelmasta tekee erikoisen se, että esitys on paikasta toiseen liikkuva. Tämä tarkoittaa sitä, että yleisö vaihtaa paikkaa Näsinpuistossa esityksen aikana kohtausten välillä ja katsoo teosta joka suunnasta. Kohtauspaikat puistossa selviävät lähempänä tapahtumaa. 

Osallistuakseen yhteisohjelmaan tanssiryhmien on hyvä osata vähintään yksi kohtaus eli kokonaisuus. Jos intoa riittää, ryhmät voivat opetella useamman kohtauksen. Ryhmiä kannustetaan sen lisäksi osallistumaan ja opettelemaan myös yhteinen loppukohtaus, johon kaikki voivat osallistua. 

Yksi kohtauskokonaisuus esitetään useamman kierroksen ajan niin, että yleisö sekä tanssijat ehtivät siirtyä tanssin jatkuessa paikasta ja kohtauksesta toiseen. Mikäli tanssijat haluavat osallistua useampaan kohtaukseen yhteisohjelmassa, myös he vaihtavat paikkaa esityksen aikana.  

Siirtyminen kohtauksesta toiseen on osa esitystä. Tanssiryhmien kannattaa huomioida tämä esitystä harjoitellessaan. Tanssiryhmät voivat esimerkiksi opetella tanssimaan koreografian ensin tutussa tanssisalissaan ja harjoitella siirtymän ja tanssia koreografian uudelleen sen jälkeen tanssisalin edustalla pihamaalla.  

Harjoittelua voi tukea teoksen koreografi Riina Hosion tekemällä videolla, joka sisältää harjoituksen, jossa tutkitaan tilaa ja ympäristöä sekä oman itsen asettumista tilaan.  

Loppukohtaukseen osallistuvien ryhmien olisi hienoa verestää myös paritanssitaitoja vapaan viennin näkökulmasta. Yhteisohjelman loppukohtaus päättyy yhteisiin tansseihin, joita harjoiteltiin Saa tanssia! -yhteisohjelman parissa. Tanssissakin kierrätys ja vanhan päälle rakentaminen ovat arvokkaita näkökulmia!  


Puvustus ja sen valinta

Katsokaa dokumentti Eedenistä pohjoiseen
joko kokonaan (kesto n. 51 min) tai alusta kohtaan 20:12 asti. Dokumentti on katsottavissa 30.5. asti.
https://areena.yle.fi/1-2247614

Eedenistä pohjoiseen on dokumentaarinen rakkauselokuva pareista, joilla on intohimoinen suhde puutarhaan. Seitsemän pariskuntaa kertoo, kuinka puutarhan hoitaminen yhdistää heitä, antaa voimaa ja iloa sekä suo surun hetkellä lohtua. Ohjaus Virpi Suutari. Tuotanto Made Oy (2014)

Pohtikaa ja arvioikaa näkemänne perusteella, mikä olisi teitä puhutteleva esiintymisasu. Kiinnittäkää huomiota siihen mitä kuvassa näette ja miltä teistä tuntuu tai mitä tunteita teissä herää dokumenttia katsoessa. Onko ympäristö ja siinä elävät mielestänne kaunista, hupsua tai jotain muuta? Mistä tällainen vaikutelma teille syntyi? Valitkaa esiintymisasunne keskustelun pohjalta seuraavista vaihtoehdoista: 

A) Ryhmänne oma esiintymisasu: kansallispuku, feresi, kansanpuku tai muu vastaava tuunaamunperinne-henkinen asu.
B) tuulipuvut tai vastaavat ulkoiluvaatteet

+ rehelliset ulkojalkineet! Alusta on vaihtelevaa ja ulkonurmi voi olla liukasta.